Wat zijn pigmentvlekken?
Pigment is een kleurstof die ook wel melanine wordt genoemd. Het geeft kleur aan je haren, de iris van je oog en aan je huid. Pigment beschermt je huid tegen de UV-straling die in zonlicht zit. Als je lang in zon zit maakt de huid onder andere meer pigment aan, zodat je beter beschermd bent. Een prettige bijkomstigheid is het kleurtje dat je ervan krijgt.
Te veel in de zon is echter nooit gezond: een overdosis aan UV-straling verhoogt de kans op huidkanker en je huid veroudert er sneller door. Bovendien kunnen de cellen die pigment maken ‘in de war raken’ waardoor je ophopingen van pigment krijgt: donkere vlekken op je huid. Deze vlekken noemen we pigmentvlekken.
Waar komen de pigmentvlekjes vandaan?
Pigmentvlekken komen veel voor en zijn vooral zichtbaar op delen die veelvuldig in de zon komen zoals decolleté, gezicht en op de hardruggen. Gelukkig wordt er tegenwoordig goed geadviseerd over zonbescherming maar dat was vroeger wel anders. We zien daarom de meeste pigmentvlekken bij personen met een lichte huid die in hun leven veel in de zon hebben gezeten. Maar ook bij personen die hun huid goed hebben beschermd tegen zon zien we pigmentvlekken, de zogenoemde ‘ouderdomsvlekken’. De meeste vlekjes kunnen geen kwaad maar zijn wel ontzettend storend. Twijfelt u over een plekje? Laat uw huid dan altijd tijdig nakijken. Onze specialisten zullen hier tijdens het eerste consult ook altijd goed op letten.
Verschillende soorten pigmentvlekken
- Ouderdomsvlekken (lentigo) komen veel voor. De meeste mensen vanaf middelbare leeftijd hebben wel een of meer van die bruinige vlekjes op de huid. Deze pigmentvlekjes ontstaan vooral op plekken waarmee je veel in de zon komt, zoals je handruggen en je gezicht. Ouderdomsvlekken worden ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd. Ouderdomsvlekken zijn bijna altijd goedaardig, behandeling gebeurt vooral omdat men het niet mooi vindt. Soms wordt een ouderdomsvlek kwaadaardig (huidkanker), in dat geval is behandeling noodzakelijk. De vlek is dan niet meer egaal van kleur, maar grillig gepigmenteerd. Ga naar de huisarts als een vlekje verandert van grootte of kleur of wanneer het klachten geeft.
- Purpura senilis: een aandoening die wel eens wordt verward met ouderdomsvlekken. Dit zijn ook donkere vlekjes die vooral voorkomen bij oudere mensen, maar worden niet veroorzaakt door een teveel aan pigment. Het zijn kleine bloeduitstortingen die ontstaan doordat de huid minder elastisch wordt met het ouder worden.
- Zwangerschapsmasker / melasma: wanneer je een zwangerschapsmasker hebt krijg je donkere vlekken in je gezicht en soms in je nek. Bij donkere vrouwen zijn ze vaak juist wat lichter van kleur dan de omliggende huid. De vlekken komen vooral voor tijdens de zwangerschap, vandaar de benaming. Ze worden veroorzaakt door zwangerschapshormonen. De vlekken zijn onschuldig en verdwijnen meestal weer geleidelijk na de bevalling. Als je het eenmaal een zwangerschapsmasker gehad hebt, heb je een grotere kans om er bij een volgende zwangerschap weer last van te krijgen. Ook is de kans groter om er bij het gebruik van de pil weer een te ontwikkelen.
Preventie van pigmentvlekken
Je kunt beter niet wachten tot er pigmentvlekken zijn ontstaan, maar al vroeg aandacht besteden aan de gezondheid van je huid. Zonneschade wordt namelijk in de huid ‘opgeslagen’. In je jeugd opgelopen schade kan op latere leeftijd problemen geven. Pigmentvlekken zijn te voorkomen door altijd beschermd de zon in te gaan. Zowel in de wintermaanden als wanneer het hoogzomer is. UV stralen zijn altijd schadelijk voor de huid en brengen ook altijd schade aan. Een goede zonnebrandcrème van maximaal 30 SPF zal helpen voorkomen dat pigmentvlekken ontstaan.
Eet zo gezond mogelijk. Door gezond te eten, dus voldoende fruit en groente, zorg je ervoor dat de vrije radicalen het lichaam verlaten. Door ongezond te eten stimuleer je deze radicalen en brengen zij meer schade toe. Drink ook voldoende gezuiverd water. Water reinigt het lichaam. Zorg ervoor dat je minstens 2liter of meer per dag drinkt.
Verwijderen van pigmentvlekken
Bij Max SkinCare kunt u terecht voor o.a. diverse laserbehandelingen en peelings als u op een professionele manier van uw pigmentvlekken, ouderdomsvlekken zwangerschapsmasker en/of zonschade af wilt komen. Onze HBO-geschoolde en Kwaliteit-geregistreerde huidtherapeute is gespecialiseerd in de nieuwste en beste medische technieken. Een pigment behandeling bij onze specialiste wordt dan ook veelal door de zorgverzekeraar vergoed.
Omdat wij samenwerken met Cosmetique Totale, die werken met hoogwaardige apparatuur en de best opgeleide BIG geregistreerde huidtherapeuten, en een zeer goede naam hebben bij zorgverzekeraars worden de behandelingen voor pigment en/of camouflage in het gelaat doorgaans vergoed. Onze huidtherapeute is direct toegankelijk, dus u hoeft geen afspraak te maken via uw huisarts of dermatoloog.
Risico’s en complicaties
Na de behandeling is de huid lichtrood en zij kan ook iets gezwollen zijn. Na een paar uur is dit weg. Er kunnen kleine korstjes op de pigmentplekjes ontstaan. Dit is goed, maar zorg dat u niet aan de korstjes krabt om littekenvorming te voorkomen! Geef altijd aan welke medicatie u gebruikt en/of kort geleden gebruikt heeft. Bescherm uw huid altijd goed tegen schadelijke uv-stralen om complicaties als pigmentreacties en blaarvorming te voorkomen. Volg de adviezen en richtlijnen goed op zodat u zichzelf verzekerd van het beste resultaat
Nabehandeling
Voor het beste behoud van het resultaat en het voorkomen van nieuwe pigmentvlekken adviseren wij u ook over de juiste nazorg. Het is van belang om uw huid goed te beschermen na de behandeling. Geschikt hiervoor is de K-Ceutic van Dermaceutic. Het onderdrukken van nieuwe pigmentvlekken kan met hoge concentraties vitamine C, zoals te vinden in Dermaceutic’s C25 serum.
Contact
Wilt u een afspraak maken voor een vrijblijvende intake? Bel 06-51363778 of stuur een mail naar: info@maxskincare.nl
Graag tot ziens bij MAX SkinCare praktijk voor huidverbetering en anti-aging
Uw schoonheidsspecialiste Gerrie van Bokhoven